- Φοίτηση για τουλάχιστον έξι εξάμηνα. Οι απαιτήσεις του Διδακτορικού προγράμματος πρέπει να πληρούνται μέσα σε διάστημα δεκαέξι εξαμήνων από την ημέρα εισδοχής στο διδακτορικό πρόγραμμα.
- Η επιτυχής ολοκλήρωση τουλάχιστον 240 ECTS (συμπλήρωση 60 ECTS σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής (κάτοχοι Μάστερ ή ισοδύναμου πτυχίου μπορεί να εξαιρεθούν μερικώς ή πλήρως από την υποχρέωση αυτή ). Το ερευνητικό μέρος του προγράμματος πιστώνεται με 120 ECTS και τα υπόλοιπα ECTS αφορούν την περιεκτική εξέταση, την παρουσίαση της πρότασης της διατριβής, τη συγγραφή της διατριβής, κλπ.)
- Επιτυχία σε μια περιεκτική εξέταση στο πέμπτο εξάμηνο σπουδών, το αργότερο. Η φύση και η εκτίμηση της περιεκτικής εξέτασης καθορίζονται από το Τμήμα.
- Υπεράσπιση της διατριβής.
Περιεκτική Εξέταση
Οι διδακτορικοί φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν στην περιεκτική εξέταση, το αργότερο στο πέμπτο εξάμηνο σπουδών τους.
- Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της περιεκτικής εξέτασης.
- Το γενικό περιεχόμενο της περιεκτικής εξέτασης και το υλικό που απαιτείται για την εξέταση καθορίζεται από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών.
- Στις προφορικές εξετάσεις, η εξεταστική επιτροπή πρέπει να αποτελείται από περισσότερους από έναν εξεταστή και πρέπει να λαμβάνονται πλήρεις σημειώσεις.
- Το Τμήμα Πληροφορικής προσφέρει περιεκτικές εξετάσεις, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, έτσι ώστε οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν στις εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές πριν το πέμπτο εξάμηνο φοίτησης τους.
Διαδικασία Υπεράσπισης Διδακτορικής Διατριβής
- Παρουσίαση της πρότασης της διατριβής μπροστά από τριμελή επιτροπή. Η επιτροπή, προτείνεται από τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο ο οποίος προεδρεύει , και διορίζεται από την Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Ένα από τα μέλη της τριμελούς επιτροπής μπορεί να είναι από άλλο Τμήμα του πανεπιστημίου σε σχετικό επιστημονικό κλάδο ή από άλλο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο.
- Υποβολή πρωτότυπου διατριβής που αποτελεί μια σημαντική συμβολή στο συγκεκριμένο τομέα.
- Υπεράσπιση της διατριβής ενώπιον πενταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής. Η επιτροπή αυτή προτείνεται από την επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών και αποτελείται από: (ι) τρία μέλη από το ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος, ένας εκ των οποίων είναι, σε όλες τις περιπτώσεις, ο ακαδημαϊκος σύμβουλος του φοιτητή, (ιι) ένα μέλος από άλλο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο και (ιιι) ένα μέλος από άλλο Τμήμα του Πανεπιστημίου σε συναφή κλάδο ή από άλλο πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο.
- Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής είναι μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος, αλλά όχι ο ακαδημαϊκος σύμβουλος.
- Η διαδικασία για την υπεράσπιση της διατριβής αποτελείται από τρία στάδια: (α) παρουσίαση της διατριβής σε μια ανοικτή ομιλία, διάρκειας 30 έως 45 λεπτών, (β) συζήτηση πάνω στη διατριβή με τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής και (γ) τη συνεδρίασή της Επιτροπής και τη δημιουργία της τελικής πρότασης της επιτροπής.
- Μετά την ολοκλήρωση της υπεράσπισης της διατριβής, η Επιτροπή υποβάλλει εγγράφως λεπτομερή πρόταση για τον πρόεδρο του τμήματος, με όλες τις συστάσεις για τον υποψήφιο. Ο πρόεδρος του τμήματος στέλνει την πρόταση της επιτροπής στη σύγκλητο για έγκριση.
- Εάν η Επιτροπή προτείνει τυχόν αλλαγές ή βελτιώσεις, η σύγκλητος χορηγεί τελική έγκριση για την απονομή του τίτλου μετά από την γραπτή επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού συμβούλου ότι οι συστάσεις έχουν εξεταστεί.
- Εάν η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να προτείνει την απονομή του διδακτορικού τίτλου, ο υποψήφιος διδάκτορας δικαιούται να υποβάλει εκ νέου την διατριβή, αφότου γίνουν οι τροποποιήσεις σε σχέση με τις προτάσεις (συστάσεις) της επιτροπής, και επαναλαμβάνεται η όλη διαδικασία της υπεράσπισης για μία ακόμη φορά.
- Διδακτορικοί φοιτητές μπορούν να λάβουν το τίτλο του Μάστερ, αν για ειδικούς λόγους χρειαστεί να διακόψουν τις σπουδές τους, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις του τμήματος για τη χορήγηση τίτλου Μάστερ.